VVAZ
Intermedis

Klik hier voor
onze diensten

Intermedis A & A

Hof zet streep door joyridevonnis, ASR gaat alsnog vrijuit

Geplaatst op: 12-12-2019, 13:11:19

Verzekeraar ASR draait toch niet op voor de schade die een 16-jarige joyrider aanrichtte aan de bestelauto van zijn vader. Het gerechtshof verwerpt het vonnis van de rechtbank Rotterdam over deze zaak. Volgens het hof had pa meer moeten doen om te voorkomen dat de jongen bij zijn autosleutels kon komen.

De 16-jarige reed de bestelauto, die beperkt casco verzekerd was, total loss. De sleutels had hij gepikt uit de bureaulade in een kamer waar hij van zijn vader niet mocht komen. Zijn vader lag op dat moment te slapen. ASR weigerde aanvankelijk de schade te vergoeden, maar werd daartoe door de rechtbank Rotterdam verplicht. Volgens de rechter had de man voldoende voorzichtigheid in acht genomen. “Een autosleutel hoeft niet steeds achter slot en grendel opgeborgen”, aldus dat vonnis.

Wisselende verklaringen over eerdere autoritjes

In hoger beroep vindt het gerechtshof Den Haag dat de man wél meer maatregelen had moeten nemen om te voorkomen dat zijn zoon met de auto ervandoor ging. De man verklaarde namelijk tegen de politie dat zijn puberzoon wel vaker de bestelwagen had meegenomen. Later paste hij die verklaring aan naar dat het om een eenmalig incident ging. Op vakantie in Turkije zou de jongen de auto een keer stiekem hebben meegenomen. Daar is hij toen voor gestraft. Tijdens de behandeling van de zaak was de lezing nog weer anders. De jongen zou een klein stukje hebben gereden met de auto die zijn ouders aan het inladen waren. De familie kon snel ingrijpen.

‘Verleiding voor 16-jarige was blijkbaar erg groot’

Waar de rechtbank nog uitging van de aangepaste verklaring, vindt het gerechtshof dat ASR uit mocht gaan van het eerste procesverbaal. De verbalisant heeft volgens het hof weliswaar de aanpassing opgetekend, maar niet vastgesteld welke van de twee lezingen de juiste was.Het hof gaat er daarom van uit dat de zoon de bestelauto weleens vaker had meegenomen. In dat licht had de man meer voorzorgsmaatregelen moeten nemen om joyriding te voorkomen. Hij had, volgens de uitspraak in hoger beroep, “redelijkerwijs rekening moeten houden met de mogelijkheid dat de jongen ongevraagd met de auto zou gaan rijden omdat de verleiding voor zijn (toen) zestienjarige zoon klaarblijkelijk erg groot was”.

Sleutel was niet goed opgeborgen

De verklaring van de man over de opbergplaats van de sleutel heeft hij eveneens meermaals veranderd. Het hof gaat uit van de laatste uitleg, die hij bij de rechtbank gaf. De sleutel zou in een niet-afgesloten lade hebben gelegen van een bureau in zijn werkkamer. Dat is niet voorzichtig genoeg, oordeelt het hof. Dat zijn zoon die opbergplaats niet zou kennen en dat de man de jongen had verboden in die kamer te komen, maken dat oordeel niet anders.

ASR mocht zich dus beroepen op de uitsluitingsgrond dat onvoldoende voorzichtigheid in acht is genomen om joyriding tegen te gaan. De 8.000 euro die de verzekeraar aan schade heeft vergoed, moet de man terugbetalen. Daar komen nog enkele duizenden euro’s bij aan proceskosten.

Bron: bijdrage van 11 december 2019 van Paul de Kuyper op www.amweb.nl 

Vorige pagina